good to be home

Då var det slut på turen för den här gången och vardagen återkommer. På gott och ont, men mest gott. Det var glada miner när jag kom hem och det är skönt att vara hemma. Men det dröjer väl inte länge förrän längtan kommer tillbaka. ska bli kul när familjen är redo för liknande äventyr, om de då vill.
tidning, tillfällig katt och kramig Simone. Skönt att vara hemma

En dag i Salto

Vad gör man i Saltoluokta en torsdag när man inte är på fjället eller torkar kläder?
Jo, bastar och äter och leker med mobilkameran och dess fotoappar...

Because I'm worth it

Nej vi kom inte upp på alla åtta topparna.
Och vi har haft två mycket fina veckor i Sareks relativt orörda vildmark. Bara två dagar med riktigt dåligt väder.
Så vad mer kan man önska?
Jag har ännu inte räknar på hur långt vi dragit våra pulkor eller hur många höjdmeter vi gått upp och ner.
Så nu var det dags för öl med bastuns utsikt över Stora sjöfallet, en lång, varm dusch, och sedan får bilderna berätta. För kroppen säger:
Because I'm worth it.

Camp Slugga

N6743610
E1814184

Det tråkiga vädret fortsatte så vi packade ihop lägret och gav oss av mot Salto.
I hård vind och yrande blötsnö tog vi igenom ett snöklätt Mordorlandskap. I enstaka fall lyckades molnen spricka upp och visade berget Slugga, likt ett mount doom vi färdades mot. Snön klumpar sig under skidorna och hindrar varje försök till glid.
Men nu sitter vi i tältet och har avnjutit vad som troligen är sista frystorkade måltiden på denna turen. I morgon är vi sannolikt framme i Salto.

Fjällets villkor

Vi gav oss av mot Buchttoppen i klarblå himmel och såg fram emot att göra den sjätte och sista toppen inne i Sarek. Men en kilometer från toppen vällde molnen in från väst och allt försvann i dimma. Det var inte mycket annat att göra än att vända om. Därmed är Akka borträknat från denna tur. Är det fint imorgon så gör vi ett nytt försök annars beger vi oss mot Saltoluokta.

Nordtoppen

Vädret är instabilt men när det lättade lite på eftermiddagen så gav vi oss upp på vårt"husfjäll", nordtoppen. Det tog ca 4 timmar och emellanåt lättade molnen.
Nu har vi Buchttoppen kvar i Sarekmassivet. Och den satsar vi på i första hand. Skulle sedan väder och isförhållandena på Akkajaure tillåta så tar vi oss vidare till Akka. Annars blir det Saltoluokta.

Vilodag

Snö, blåst och dimma. Inga toppar idag alltså. Men om det klarnar imorgon så siktar vi på Buchttoppen.

Dubbelt upp

Idag trodde jag att vi skulle ligga i tältet hela dagen med tanke på gårdagens väderutsikt. Men när vi tittade ut ur tältet var det strålande sol och molnen var i dalarna. Så vi packade våra väskor och gav oss iväg över till mikkaglaciären och därifrån upp på stortoppen och sydtoppen. Helt vindstilla och gassande sol, mycket vackert!
Vid åtta på kvällen var vi tillbaka i tältet och nu sliter vinden i duken medans vi mätta och belåtna ska sova.

Camp Sarek

N 6744617
E 1778017

Två långa dagar har tagit oss till utgångspunkten för Sarektjåhkkås 4 toppar. Vi verkar ha kommit lagom till ett väderomslag för toppen är dold i moln och det blåser hårt. Men det är lugnt i tältet.
Vi ligger här tills det klarnar eller att tiden tar slut. Två lätta dagar till Saltoluokta härifrån.

Balgatjåhkkå

Verkar inte funka som tänkt från sattelittelefonen. Men nu har vi nått topp!
Camp är
N6716046
E1780700

Vi fortsätter mot Sarek via Rapadalen.

Pårtetjåhkkå

Succé och besvikelse. Vår första 2000topp på denna tur. Fantastiskt väder och en lätt bestigning med strålande utsikt!
Tyvärr visade sig ett parti av kamvandringen till Balgatjåhkkå vara för avancerat och riskfyllt för att vi skulle göra det. Så nu blir det plan 2.
Imorgon styr vi tillbaka mot det håll vi kom ifrån och räknar på att det tar två dagar att ta sig till glaciären vid Balgatjåhkkå. Sedan går vi upp på berget österifrån. Därefter Rapadalen mot Sarek.
Troligtvis går vi ur täckning imorgon så det blir inga bilder men kommer att uppdatera med satellittelefon då.

Camp bårddatjåhkkå

N6714211
E1761706

Soligt, bra före, uppför. Lite brant ibland och fick då ta pulkan med händerna för att den inte skulle välta. Men nu är vi framme vid bergets fot. Det skall mycket till för att inte bli någon topp imorgon.

Lunch nedanför Pårtetjåhkkå

2km till lägerplats

Sarek dag 2

Klar himmel, bra före men hård vind från väst under förmiddagen.

Tanken med vårt läger var att vi skulle kunna komma upp på Balgatjåhkkå (2002m) från öst och Pårtetjåhkkå (2005m) från syd. Dagens tur visade att det var något ambitiöst när vi bara kommit halvvägs till Balgatjåhkkå vid lunch. Så imorgon blir det till att flytta lägret, till ca 4km söder om Pårtetjhåkkå för att där göra ett nytt försök. Med lite tur och gott om tid kanske det går att nå Balga den vägen också. I så fall fortsätter vi därefter mot Akkamasivet via Alkavaare. Om det inte går flyttar vi lägret så nära Balgatjåhkkå vi kan österifrån och fortsätter mot Sarek via Rapadalen efter topptur.

Camp Pårte

N 6709626
E 1782835

Mest sol hela dagen och några plus men mycket fint. Härifrån skall vi ta 2 av 2000 m topparna.
Lite ovant att släpa på en pulka igen men är nog snart i form igen.

Till fjälls