Inskolning dag3, no nap

Ännu en dag som gått fint, Sim har haft kul. ätit bra och lärt sig nya saker. Det enda som inte funkade var middagsluren. De andra barnen grät när de skulle sova, särskillt hon som skulle sova bredvid, Sim låg tyst nästan hela tiden. De andra barnen somnade en efter en och slutligen även hon bredvid oss, med stora snarkningar dessutom. När sista pappan går ut så ser jag i det svaga ljuset att Simone ligger och tittar. Helt tyst och stilla. Jag väntar fem minuter till och jag ser att hon fortfarande tittar. Jag tänker att det kanske funkar bättre om jag försöker smyga över till andra sidan av Sim, mellan henne och snarkaren (som nog störde mig mer än Simone). Då tröttnade Sim och ville ut, och istället för att stanna och väcka de andra så tog jag med henne ut och gick hem och sov middag. Hon kommer få gott om tid att lära sig att sova där och då ändå.
Men somnade bra hemma och ville inte vakna (men jag fick upp henne ändå). 
När Anna kom hem så sprang vi 8:an vilket gick mycket bra. Simone somnade däremot inte lika snabbt ikväll som igår. 
Nu när föräldraledigheten är över och massa förändringar stundar så vågar jag ändå säga att jag är glad över att Simone är ett barn som generellt sett sover bra på natten och länge på morgonen, det har inte varit många gånger under de senaste 11månaderna som hon tvingat upp mig före sju och det har inte varit ovanligt med att sova till åtta eller nio.  Vad som händer i framtiden får vi se...
Lite bilder fotade med mobilen, nu känns det OK att ta fram systemkameran på förskolan om det inte vore för att jag är rädd för att råka slå den i huvet på något barn, Sim har råkat ut för det en gång när jag har haft den på axeln och vi lekt.
anpassad höjd på tvättställen var mycket bra för Sim, hon fattade galloppen direkt

Äter mycket bra själv, och inte allt för kladdigt

Efter vi sprungit fick Sim syn på en rolig insekt

inskolning dag2, pappornas dag

Idag var det andra dagen och vi hängde på förskolan mellan nio och halv två. Allt gick mycket bra, Sim lekte . sjöng, åt jättebra och somnade relativt snällt. Vi var ju trots allt fem barn och fem pappor (inga mammor uppenbarligen) och en pedagog (det korrekta namnet för dagisfröken nu för tiden, jag accepterar). Barnet som protesterade mest var det som somnade först. Simone å andra sidan protesterade knappt alls men när jag skulle smyga därifrån visade det sig att hon var vaken, fem minuter senare sov hon och var inte den första att vakna (hon var den andra). Men 40 minuters sömn kvart i tolv när vi gått upp klockan åtta och brukar sova vid halv två normalt sett. Mycket bra, somnade väldigt snabbt klockan åtta ikväll dessutom. Vilket innebar att jag och Anna hann titta på två Bones-avsnitt. Imorgon är det dags för samma sak igen, hoppas det funkar lika bra då.
Något helt annat. När jag tog ut dvdn efter det andra avsnittet hördes det ett långt utdraget gnäll och Anna tittade undrande på mig:
-Var det Simone?
- nej, svarade jag, det var min mage.
Anna skrattar men säger sedan:
- Felet är dina matvanor.
-Det är inget fel på mina matvanor.
-Var är chokladen?
-Du sa att jag skulle äta upp allt.
- Jag sa att du kunde ta allt.
Vi kanske inte alltid förstår varandra...
Förskolans anpassade barndator 

Sim kom på att man kan krypa ner i spisen

Och hemma ska det helst ätas från vanlig stol nu, här matar Sim en blå ko med vattenmelon.

Inskolning

Inte så orginell titel men det är det som gäller nu. Idag var det första dagen, vilket innebar en timmes besök idag med info om hur det går till och en möjlighet att se förskolan och personalen. Jag ska erkänna att jag var väldigt nervös innan. Vet inte riktigt varför men det har väl att göra med att jag är orolig att Sim inte ska trivas ller att jag inte ska tycka om stället. Det svåraste var att dölja det för en ännu nervösare Anna och det fanns ingen poäng med att låta Simone märka det. Nu känns det mycket bättre, till och med lite kul, även om det inte är kul att behöva lämna bort henne på dagarna. Men det är det eller jobba och jag vill faktiskt jobba.
Simone var däremot i sitt esse och lekte för fullt med allt och alla och blev ledsen när vi gick, det känns som en bra start. Morgondagens största utmaning består i att se om Sim kan somna kvart i tolv istället för halv två. Om inte så går vi därifrån vid tolv, somnar hon så går vi vid två. Det är nya rutiner på gång nu.
Det blev dock inga bilder från inskolningen idag, var lite väl fokuserad på det och så känns det inte helt OK att plocka fram systemkameran första dagen.
En rätt mysig bild hemifrån däremot, Sim gillar att mysa ner sig i kuddar på golvet: 

End of days

Eller egentligen "end of dad-days". Det är alltså slutligen dags att ändra headern här på bloggen till något annat för imorgon börjar inskolningen på förskolan för Simone. Sedan så är det "back to regular days + dad-days". Ska bli spännande. Jag ska givetvis skriva en utvärdering om mina 11 månaders pappaledighet men jag sparar det lite till det får sjunka in och det inte är en så sen kväll.
Lite kort från helgen:

Anna kom hem tidigt från jobbet i fredags så vi gav oss ut i det fina vädret direkt. Var något förvånade över att medelåldern på stan var 60+. Det visade sig vara jazzfestival.

Simone kan fortfarande uppskatta att gunga 

Lördag till Söndag sov jag och Stoffe i vindskydd i Risveden där vi fiskade mycket utan att få fisk, men det hoppade och vakade rätt mycket.

Vädret var inte ultimat men det var grymt härligt att komma ut i skogen och snacka oss män/pappor/fotointresserade/pryltokar/geologer emellan

Söndag kväll blev middag på Hard Rock cafe med två av Annas vänner från jobbet, den ena på besök från Istanbul. Hard Rock är, till min förvåning, ett väldigt barnvänligt ställe och vi hade mycket kul  

gunga

Idag när vi var på lekplatsen tog Simone en docka och la i gungan och gungade den. Väldigt fint.

Annars har det varit en bra dag, Sims aptit har inte varit något vidare idag, trots all god mat Anna gjort åt oss, men efter kvällsgröten la hon i överväxeln och kastse sig på kudde på golvet och sprang runt och skrattade (utom när hon slog sig men det gick snabbt över).
och en bild till från lekplatsen:

tid

Tiden går, och det är ju som skall vara. Skulle var rätt trist annars. Men tiden innebär också förändring, vilket också är kul, bra, nödvändigt men också lite skrämmande. Det okända väntar altid runt hörnet. Jag slogs härom dagen av hur förändringarna är mycket stora hos de små, på rätt kort tid:

 
 

Den första bilden är tagen för ca ett halvår sedan och den andra bilden i förrgår. Ser nu att det kanske hade varit bättre att säga att vissa saker är sig lika men då stödde Simone sig på vagnen och nu kan hon lyfta den.
Anyways, på måndag börjar inskolningen på dagis (och snart på jobbet för mig) kul, spännande, nödvändigt och... lite skrämmande.
Har börjat jobba lite och inser att jag faktiskt tycker det är kul. Tänk om jag hade kunnat både jobba och vara heltid med Sim. Det hade varit något...
I fredags passade min bror Sim hela förmiddagen medan jag var på jobbet, det gick mycket bra och kändes mycket skönt för mig att det fungerade bra. Sedan middag hos Chris på kvällen, bilder på Annas blogg. Sprang milen med barnvagn på lördagen och jobbade resten av dagen. Universeum på söndagen och lite slappande medan Anna var hos sina föräldrar med Sim. Lekte inne och ute på måndagen, var vid delsjön och åt våfflor med norska exilsvenska geologer på tisdagen. Och nu är vi framme på onsdag och har precis haft samma exilsvenskar på kaffe.
Och lite fler bilder här:

Sim och Tora lekte med varandra hemma hos hos Chris



Stoffe är i gbg med sin lilla dotter Ronja. jättekul att se dem nu när de är nere från Kirkenes en månad nästan

Sim bouldrade upp denna "boulder"

Sim visar Ronja och Ylva hur babygymet funkar

hälsodag

Börjar dagen med äggröra och tonfiskröra, Sim äter äggröra och keso.
efter en kort tur till focus så blir det hemlagad pizza, för båda+ bror som kommit förbi.
Sim äter Pizza och mangosmoothie till mellanmål
Sedan ut och springa 5an i Skatås med Anna och Simone, jag gillar verkligen at springa med vagnen, det får mig att känna mig stark (fast egentligen är det väl en rolator för löpare)
Hem och äta Pizza, Sim har tröttnat på pizza nu och vägrar gröt dessutom men sätter gärna i sig lite salami, chorizo och... keso.
Nu sitter jag och bloggar över en toblerone och tycker jag är jättenyttig. Pizzan var ju hemlagad, av mig!
Lite vätska efter ett tufft pass...

Dags för en iphone åt Sim...

...Eller kanske en ipod touch... eller så är det dags att dra ner lite på youtubeklippen för Simone som börjat gilla dem mycket. Det är kul för hon har börjat sjunga mycket mer sedan det har blivit "imse vimse" och "tänk om jag hade en liten apa", samt en del andra klipp jag i nuläget inte nämner för att skydda min stolthet ett par dagar till. Men jag känner att det är alltför frestande att göra det till en barnvakt och att det kanske inte är bra att stimuleras för mycket på det sättet än. Men framför allt är det för att jag vill kunna ta fram min telefon eller öppna min dator utan att Sim ska kasta sig skrikande efter den...
Annars är det lugna dagar, jag funderar på jobbstarten snart och dagisinskolningen om en och en halv vecka. Har inte fotat eller jobbat med bilder så aktivt för jag läser en spännande bok nu "silvrets rike", fjärde boken om Mongolernas storhetstid (mycket skönlitterär). Och det är till att välja, bildbehandling eller bok, så nu är det fotopaus. Men lite har det blivit, bilder av lugna dagar: 
Hänga tvätt

Titta på tv

Chalmers nollning har börjat

Äta vattenmelon

Äta i vanliga stolen ibland

Tidiga mornar och Rovfiske

Morgonlöv
 Så var helgen över igen, snabbt som bara satan, igen. Helgen då man sover ut om morgonen, eller inte. Vaknade kvart i sex på lördag morgon av att Simone satt sig upp i sängen. Jag tog mig snabbt över till henne (dvs rullade över en sovande Anna), öppnade fönstret lite för att släppa in sval luft, la Sim ner och lyckades söva om henne på ca 5 min. Men när jag skulle somna in igen så började hunden vi vaktade att gnälla (antagligen vädrade han morgonluft...), så det var bara att klä på sig och gå ut med honom om han inte skulle väcka resten av lägenheten. Men nåja, fin morgon, trevlig frukost av smörgås med smörstekta kantareller, fin förmiddagspromenad som blev något förstörd av att jag var rätt trött. Sova lunch, hämta Annas föräldrar och lämna alla på Grimmered för att få en lugn natt då jag skulle upp tidigt på söndag morgon med. För då var det dags för fiske!
Så upp igen halv sex, göra frukost och hämta Roger och sedan ut med Daisy från Hjuvik.
Morgon över Hisingen
Fisket var mycket trögt till en början, vågorna gick rätt högt och jag började med ett rejält trassel. Insåg rätt snabbt att, om jag inte skulle bli sjösjuk, var det lika bra att hyra utrustning istället för att försöka få upp ett trassel som jag nog behöver skära upp. Bra val. Ingen sjösjuka och massa makrill blev det. de första 30-40 var rätt små och jag behöll dem för att ha med mig något hem. Något jag ångrade lite när storleken blev bättre fram emot lunch tid. I slutändan fick stå och rensa 74 makrillar hemma och träna på att filéa för att få in dem i frysen. Men jag har bestämt mig nu för att inte ta upp makrillar som är mindre än 30cm efter detta, det är inte vät besväret med att ta hand om dem. Bättre de får växa till sig.

Var är alla bilder då? har några i kameran från i lördags (har inte haft tid att föra över dem till datorn än) och jag har skrivit upp vattentålig kompaktkamera på önskelisten för att kunna dokumentera tufft fiske och annan friluftsaktivitet. När det stänker in saltvatten och händerna är hala av fiskslem och blod så har jag inte lust att börja hålla på med systemkameran. Så håll till godo med mobilbilder.
laddad Roger 

stormen före lugnet

Blev ganska intensiv torsdag, för mig. Först till jobbet för att träffa lite kollegor och börka få lite intryck av vad som väntar när jag kommer tillbaka, sedan hem och äta lunch/fika med mina föräldrar och Rikard som återkommit från Kanada. Sim kände igen dem alla inklusive Rikard som varit borta i tre veckor. Sedan sova 45 min och så åkte vi till Lek och buslandet på Hisingen för att träffa Anders med barn. För mig var väl inte lek och buslandet en odelat positiv upplevelse, men sim hade kul även om det är minst lika kul i skogen (samt roligare för mig i skogen, har ibland lite svårt för den påtvingade socialisering med främmande människor som barn innebär).
Trots allt detta ville Sim inte somna förrän 22:00, jag som hade sett fram emot lite quality time mellan mig och fotoprogrammen innan Anna kom hem från jobbet. Tough shit, det blev iallafall ett mycket kul Bones avsnitt innan läggdags och idag sov jag och Sim till halv nio (Anna var redan på jobbet igen då).
Idag tar vi det mycket lugnt. 
Vagnproblem på backaplan

Det roligaste i ett bollhav är att ge bort bollarna

Studsmadrasser gillar vi jämnt

Och idag tar vi det bara lugnt


Från de djupa skogarna

Igår så var var vi, Simone och jag, tillbaka från Dalsland. Vi hade förhållandevis tur med vädret och mycket kul. 
Mor fotar mig och Sim på hennes första cykeltur (Simones alltså)

finns massa svamp i skogen

Rida tiger och prata i telefon is the shit

Första natten var stjärnklar

Sim i blåbärsriset

Sim i vattenpöl

Sim i nya torra kläder med en leverpastejmacka och farmors jacka som täcke, under regnskydd i ösregn.
Det var en kul tripp och Sim sov bra i bilden hem med trots bilköer som gjorde at hon sov till halv sex som i sin tur gjorde att hon inte somnade förrän halv tolv. Vilket å andra sidan ledde till en trevlig tid med Anna och att Sim sov till nio idag.
Idag har det varit ett blandat väder och kameran har fått vila, vi har timat in ett besök på ica och ett på Universeum mellan åskskurarna.

under molnen

veckans sista soliga dag spenderades väl som ni kan se i föregående inlägg, igår var det regnigt och en bra dag för att titta på film och slappa inne 
Animal planet är kul nu
Idag började jag med att åka till Hornbach och införskaffa staket för min och Simones besök uppe i stugan i Dalsland. molnen började skingras 

Och desan bar det hem för lite sömn och sedan en tur till slottskogen

Mata getter

Springa i backar

Ingen aning om vad detta innebär för kommande väder...
... Men den inplanerade fisketuren med Daisy imorgon bitti blev inställd tyvärr. hoppas på komma ut nästa vecka istället. Imorgon bär det av till Dalsland och mina föräldrar några dagar. Hoppas på att snickra och måla staket, plocka svamp, hänga med föräldrarna och givetvis lite fotande.
Tråkigt att den gemensamma semestern är över nu men det har varit fint. Anna går på bokslutsvecka på måndag och jag fortsätter min pappaledighet fram till sista Augusti då Sim ska börja på dagis.
Får se om jag bloggar något från min begränsade täckning i skogarna annars blir det nog rapport på tisdag eller onsdag.

Lokalkännedom

Var hemma hos min min kollega och isklätterkompis idag, med Simone och hans familj. Det är kul att se hur Simone ser upp till hans döttrar och kastar sig över dem när vi kommer dit medan hon är, om inte blyg så i alla fall lite reserverad mot vuxna. Hans döttrar kastar sig i och för sig över henne med, vilket är mer imponerande, jag hade kunnat tänka mig att en liten 15 månaders skulle vara lite tråkig när man är 5 eller 8 år. Men tydligen inte. Vi kom dit och lekte, drack kaffe, gick till en av deras favoritbadplatser för barn, Sim sov lite, åt en korv, badade, gungade. Vi gick hem till dem, lekte på lekplats, blev bjudna på mat, lekte lite till, tittade på tecknat. Var hemma igen vid ca sex, ett bad i poolen för att bli av med svett och saltvatten. Mata med gröt och då slog lite övertrötthet in. Sim vaknade nämligen ca 06:30 idag och sov lunch tidigt. Hon somnade gott klockan 20:00, vilket är tidigt för oss. Har inte lust att byta sena kvällar mot tidiga mornar i längden dock.
Jag hade lyx på morgonen däremot, Sovmorgon! det är grymt skönt när man inte har det ofta (och när grannar väsnats klockan 04 på morgonen) 
Sensommarbad

Leka med de stora barnen

sommaren går faktiskt fort

Så har det gått ännu en vecka. Att det inte bloggas så mycket är ett bra tecken så till vida att jag har fullt upp men lite tråkigt för mig då jag sällan har lust att skriva mer än ca 10-20 meningar per inlägg. Det blir rätt bra beskrivning för en dag men rätt kass för en vecka. Tycker också att fler än 4-5 bilder är för mycket för ett inlägg. Men ska jag slippa skriva mycket och redovisa veckan i bilder så blir det så här:

På fredagen fyllde jag år, fick gratultioner och presenter, bland annat ett bälte till ett bältespänne jag haft länge. Firade med champange innan vi gick till Texas longhorn och åt. Anna hde skaffat barnvakt så det var ett långt och trevligt besök (i motsatts till med barn då det oftast blir kort och trevligt besök)


Dagen till ära frångick jag mina principer att bara dricka folköl eller bubbel (om det skall innehålla alkohol) och avnjöt en Sierra Nevada IPA. Den är god, och grym till chilli.

Dagen efter åkte vi till en saknad Simone och gick till lekplats

Tunga moln precis innanför kustbandet

Blöta blad

Huset,,,,

Från vidvinkel till makro, fast 50 med makrofilter är kul att leka med.

På måndag åkte vi till Marstrand

Besökte Carlstens fästning

Tjocka murar

Många spöken

Sim gillade nog hunden mest

Eller kanske glassen... 
Tisdag morgon sprang vi Delsjön runt och stannade till vid bokbussen efteråt

Onsdag morgon, bada i fiskebäck medan Anna jobbar hemma

Och på eftermiddagen besöker vi botaniska och luktar på blommor

Spegeldammen