bara det är banan

inventering av litteratur 

Vi har varit inne i två dagar nu men imorgon ska vi ut på lite kallt fotande. Sim har en ny overall och med den och massa annat på så ska det nog gå bra en kort promenad. Här hemma leker vi lekar, läser bilderböcker, kokar långkok, gör pureer, äter och sover.
Simone äter allt... bara det är banan! allt annat räknas inte alltid som ätbart och idag så tappade jag tålamodet när hon började fjanta om lunchmaten och vägrade äta innan hon ens smakat. Jag höjde rösten och sa argt att hon skulle inte få någon annan mat och inte heller komma ur stolen förrän jag ätit upp min mat. Jag vet att hon inte förstår, men hon tittade förskräckt och storögt på mig och döm om min förvåning när hon sedan glatt äter upp hela portionen. Klart hon får banan till efterrätt då! Kändes inte bra att gapa på henne men det är ju klart kommunikation, jag föredrar dock alla gånger glatt och helst normalt pratande.
En roligare kommunikation är att vi börjat leka med tack och varsågod, I 70% av fallen fattar hon också verkar det som. Hon tycker det är mycket kul i alla fall. En ytterligare lek som jag nog kommer få lida av är "tappa saker på golvet så att pappa måste plocka upp dem -leken". Nu släpper hon medvetet ner saker för att se mig ta upp dem, inte som förut då de flög ner av bara farten och hon var inte alls intresserad av att jag tog upp dem igen.
Och just det, jag var och spelade badminton med Bror och Kurt på måndagen, Far kunde inte vara med för han var insnöad i Dalsland (inser att jag glömt kolla om han tagit sig hem än). har en begynnande träningsvärk i vader och ända nu...

redo för nedsläpp

brrrr...

Bloggen frös visst inne ett par dagar, mest för att vi inte gått ut så mycket när det varit kallt. Inte för att jag har något emot kylan men den gör det mycket mer omständigt att klä Sim, och när det närmar sig minus 10 så är det svårt att veta hur hon har det där i vagnen. ska skaffa en termometer så att det går att veta vad temperaturen är samt kraftigare vinterkläder.
En snabb resumé av dagarna är:
I torsdags tog vi det lugnt fram till ca tre då vi gick ut med Simones farfar och shoppade lite och sedan gick hem och åt middag, mycket trevligt.
I Fredags var vi inne hela dagen och lekte, Simone blir snabbare och nyfiknare vilket är jättekul.
I lördags åkte vi till skatås och Anna sprang en halvmil med Anna 2.0 medan jag och Sim promenerade runt och fotade. På kvällen kom Kristoffer på middag och jag gjorde musselsoppa, Var grymt kul, vi satt uppe och snackade till ett på natten.
På söndagen var det en lugn hemmadag med spontanbesök av moster Ewa och tant Anna 2.0.
Sömnen har stabiliserats något, framför allt har jag och Anna fått lite system på att ta två nätter var, för Sim vaknar lite då och då även om hon inte är så jobbig alltid.
Imorgon börjar en ny kall vecka...
Nyfiken och glad

Motionärer i kylan

kallt

Två Annor motionerar i kylan

leksaksintresse

creeping Sim




Simones sömnproblem har lugnat sig något, hon sover fortfarande oroligt men skriker inte länge utan somnar snabbt om. I morse sov hon dessutom till halv nio! något jag uppskattade mycket då jag varit ute med Kristoffer och Jörgen och smakade öl till klockan ett på natten. Ibland har man tur. Men Sim har en jättestor upptäckarglädje och kryper in under bord, jagar allt hon får syn på, öppnar skåp och drar ut lådor. Det är jättekul men jag vågar inte lämna henne utan uppsyn eftersom jag inte känner mig hundra procent säker på något utrymme än. Klart coolt. Det blir kallar och kallare ute vilket gör det bökigare och bökigare att gå ut med tanke på alla kläder som ska på och med. Jag har tagit färgkort men det är i princip svartvitt ute.



Svartvitt färgfoto

Att sova, eller inte sova...

... Det är frågan för oss alla i familjen. Inte så att vi inte får sova utan frågan är bara när, hur och om. Vad gäller Sim så sov hon fram till först elva då hon fick komma till vår säng och somna som en sten direkt för att sedan vara vaken runt fyra på natten, ca en halvtimme tror jag, det var Annas natt att ta henne så jag la mig på soffan och vaknade pigg klockan sju. Jag hade å min sida svårt att somna för att jag hörde att Simone sov oroligt så jag låg och väntade på att hon skulle vakna (vilket slöseri med sovtid!) sedan på dagen kan jag ju passa på att sova när Sim sover för eller eftermiddag, men då vill jag vara vaken och passa på att göra sådant som jag inte kan göra när Sim är vaken, t.ex läsa bok eller sitta med datorn. För Annas del handlar det nog mest om att lägga sig tidigare för det är enda tillfället att få mer sömn för hennes del, men lägger hon sig tidigare blir det verkligen bara hem, amma, äta, bada Sim, amma, sova. Tror själv att hon nog bara skulle bli ännu tröttare av att uppleva vardagen på det sättet, bättre då att sova lite mindre och försöka få in lite mer kvalitet i form av en bok eller tv-serie att varva av lite med. Men allt som allt så får vi nog tillräckligt med sömn allihop, det är bara en mycket större issue nu än förr.
Annars så softade jag och Sim på förmiddagen, hon tittade faktiskt aktivt på tecknatkanal medan jag vek tvätt. Mycket praktiskt och jag kände att det kan vara farligt lockande att sätta henne framför TV:n när den erbjuder rätt pedagogiska program också. Men jag ska bara göra det mycket begränsat så att det inte blir ett tv-barn, vill mycket hellre ha ett bok-barn om jag får bestämma. Och det gör hon goda ansatser till , lyssnar och tittar intresserat när jag läser bilderböcker för henne och tuggar mycket nyfiket på kanterna. När hon sedan är på goövet är hon snabb till bokhyllan och drar ut någon bok som vi tittar i till jag lyckas distrahera henne med något som inte rivs sönder lika lätt. Men idag har Sim fått mycket nakensprattel för att lufta under blöjan. Hon är mycket rörlig utan blöja, märker hur hämmande det är med en stor klump runt midjan. Sim tycker det är jättekul.
Snöigt idag igen

Luftning och utforskning

Full fart med siktet inställt

tre steg fram, ett bak



Natten till fredag bestämde sig Sim för att vakna på natten utan att somna om, hon hade inte feber, blöjan var torr och ville inte ha vatten. I normala fall skulle jag härdat ut men nu hade förkylningen fått grepp om mig och jag orkade inte. I trötthetens logik kändes det som om det var något med magen skulle det lindras av lite amning. Och ja, hon somnade om men frågan är, var detta en devious plan från Simones sida eller varför ville hon plötsligt inte somna om på natten? I alla fall så vaknade hon pigg och glad och åt så mycket till lunch att hon inte var så intresserad av middag, därav videon. Det roligaste på dagen var när Rikard kom och hälsade på, vi snackade, lekte med Sim och tog en promenad.

Slingrande stadsbäck

Här samlas riddarna av Gårdas runda bord

Rikard och Sim på bron

Liseberg lyser upp höstrusket

Natten till lördag vaknade Sim igen utan att vilja somna om men denna gång höll vi ut längre och under en halvtimme-timmes tid vid fyra på natten stod jag i köksfönstret och sjöng vaggsånger medan jag betraktade folk och taxibilar som var på väg hem från krogen i det kraftiga snöfallet. Ingen slurk för Simone förrän fem på morgonen, det kunde vi acceptera som tidig frukost.
Lördagen var katastrofalt slaskig och ruggig, den största överraskningen var att att göteborg verkade funka som vanligt trots snön. Inget snökaos alltså. På kvällen åkte Anna till sina föräldrar med Simone och jag kände mig för sjuktrött för att åka med. Stannade hemma för att se på film men givetvis ville inte boxen funka när jag väl tänkte utnyttja den, kollade på dödsmetalvideor på youtube istället. Nästan lika bra...  
Slask

Göteborg mot jul

Natten till söndag vaknade hon igen men Anna tog henne nu utan att slurka henne medan jag gick och la mig på soffan och sov till halv nio. Gött!
Förmiddagen flög sedan förbi och Anna 2.0 kom och hälsade på, vi åt lunch och lekte med Simone. Vi tre gick vi ner till världskulturmuseet för att se "jerusalem" utställningen av Elisabeth Ohlson Wallin. Mestadels bra foton, tagna på ett bra sätt med frisk provokation och mycket tanke. Tycker väl bara det är lite synd att de som borde bli provocerade till tanke inte kommer dit och tittar. De är dels inte intresserade  tror jag och har nog redan fått sin uppfattning om utställningen utan att ha sett den. Men jag tyckte det var kul. Religion och sexuell läggning verkar ju vara det som folk är känsligast för att ifrågasätta. Tänk om människan la ner lika mycket energi på miljöfrågor. Vilken värld vi skulle ha.
Nu bär det mot säng igen och spänning inför natten, vad är det med Sim? Är det tänderna vi känner tränga fram? Eller är det bara en orolig period som går över i natt eller om några månader? 
Simone i Sin nya jeansjacka

Hem från museet

fy fisk

Fisk är ingen höjdare

Efter att ha sovit hela natten så sov Sim ytterligare två timmar innan lunch. Själv har jag fått en jobbig snuva och uppskattade pausen. Jag passade också på att koka lite sej för att fortsätta proteinförsöken. Ninni gav henne lite fisk igår och om jag trodde lamm var det värsta hon ätit förut så satte hon nya rekord i miner av avsmak med fisk. Tyvär fick vi inte fångat några bilder av det igår och dagens bild är en lightvariant men den talar sitt tydliga språk. Men väl utblandad med godare saker så gick det ner en liten tesked. Jag ser det som en liten seger för köttet.
Sedan gick vi ut för att träffa Johan med avsikten att fota lite runt skansen lejonet. Men Johan hade sin kamera hos sin mamma och Sim var missnöjd i vagnen så det blev inte mycket fotat utan vi gick på café istället, Sim somnade direkt när vi gick ifrån Skansen. Men vi hade det trevligt på cafét, Simone fick mat och var på mycket bra humör. Men allra gladast blev hon när vi var hemma och Anna kom hem en kvart senare.
Skansen

Sim har ätit och pruttat så mycket med munnen att hon är alldeles blöt om hakan

babyumgänge


Jag känner att jag fyller dagarna bra och har både fullt upp och roligt men jag har varit dålig på att ge Simone ett umgänge med jämngamla. kanske inte så viktigt än men det är nog bra för både henne och mig att få se lite andra som är i situationen i livet (åldersmässigt).
Så vi hoppade in i bilen och drog upp till Lysekil där jag har min goda vän Ninni  , sedan något decennie tillbaka heter hon visserligen Saga, men för mig är hon Ninni. Hon ursäktade sig från ett möte vi skulle haft för sju månader sedan med att meddela att vattnet hade gått, sedan fick man följa resten på facebook. Med andra ord, hennes son är ca en vecka yngre än Simone. 
Det var mycket kul att komma upp och träffa henne, Thrias och Mathias (som jag också känner sedan 14 år tillbaka (satan vad tiden går), vi var en bra kompiskonstellation då men kunde nog aldrig tro att vi skulle ha det som vi har det nu då).
Det var verkligen ut på landet för mig och Sim, hon sov hela vägen dit sedan blev det att träffa hund, katter, bäbis och frisk luft.
Intressant att se hur vi lägger upp våra dagar helt olika men att de blir rätt lika ändå, jag har ju rätt fasta rutiner ssom baserar sig på mat och sovklockan och Ninni låter dagen komma som den kommer, låter Thirias sova och äta när det ser ut att vara dags. Känns som att resultatet blir rätt lika ändå, så det har nog mest att göra med vad föräldern föredrar.
Dagen gick mycket fort och det känns som att jag inte vill vänta för länge med att göra om det. Simone och Thirias var inte jätteintresserade av varandra hela tiden men nog fanns det ett frö till begynnande lek. 
Lite bilder:

Sim får testa Thirias gåstol

Genius att work

Hund och Sim var alldeles lagom intresserade av varandra för min smak

Majskrokshäng

Promenad i kärnskogen



Lite lek

And BTW,  natten efteråt sov hon hela natten igen. Om det berodde på händelserik dag, besök av Ewa och Beata sent på kvällen eller slump, låter jag vara osagt men nu är det fyra hela nätter samanlagt hon klarat. Så hon kan allt...

Twilight princess

Nej jag har fortfarande inte varvat Zelda, och det är ännu ett tag kvar till att Simone kommer ha glädje av det. Men vi hade en fin promenad i skymningsljuset efter att ha besökt mitt jobb, dit jag gick för att utföra muffinsförsök på mina kollegor samt få lite fakturering överstökad som ligger och spökar i huvet på mig. Det första gick bra det andra får jag ringa ekonomiavdelningen om.
Men Simone var en prinsessa genom hela besöket, nyfiken och glad med endast en lite bekymrad min. Det är lustigt hur stolt man blir som förälder bara för att ens barn är på bra humör, alla creds till Sim... jag förvaltar dem bara åt henne.
På hemvägen samlade jag in dessa bilder:
Vid jobbet

Tomgången behöver väl ingen presentation

Heden

Taget från Ullevi

Mot focus

Lisebergsgranen

bakis

Chokladmuffins 
Nä, inget supande i söndags men under måndag förmiddag bakade jag faktiskt av min egen fria vilja, måste ju passa på att vara lite huslig nu när jag har chansen. De blev rätt bra tycker jag själv, Anna fick vara försökskanin Nr1 och sedan under tisdagen ska jag testa på mina kollegor under ett litet besök på jobbet. Simone lärde sig under dagen att inte bara klappa på böckerna i bokhyllan utan att börja plocka ut dem också. 

Eftermiddagen kändes mer som den bakis rubriken insinuerar, dock utan någon rolig fylla innan. Anna kom hem tidigt vilket borde varit kul men jag blev mycket irriterad över att Simone tvunget måste få amma när hon kommer nära sin mamma, om mamma har varit borta längre än en timme. Det känns inte snällt mot någon om det är så att Anna kommer hem när det inte är slurkdags. Sim blir arg för att hon inte får slurk, mamma blir ledsen för att hon inte kan krama på sin dotter och pappa blir irriterad över att han måste ta hand om en arg bäbis istället för glad dotter. 
Återigen, jag vet att det är vanor och instinkter som spelar in men i vissa lägen så hjälper inte den vetskapen när Sim är arg, Anna har en jättejobbig hosta och jag börjar känna mig trött (trots att jag får sova rätt bra på nätterna även om det är jag som tar hand om Sim när och om hon vaknar). Men det blev en kul badminton med min far även om det blev lite för lite socialiserat, antagligen till följd av mitt humör som gjorde mig osocial.
Men någon gång vid halv nio på tisdag (idag) gick det dåliga humöret över och nu är allt bra igen, till nästa gång

svartvitt, tandfén och fars dag

Sim Blue-eyes

I efterdyningarna av sjukveckan så börjar det ljusna, jag känner mig nästan helt frisk och Anna ser piggare ut. Så jag föreslår att vi går ut och fotar lite i det dramatiska ljuset så att Anna får lite luft efter sin dagar i husarrest. Det har väl både goda och dåliga effekter men hon verkar inte bli sämre av det och vi fick en del snygga bilder. Jag körde med min nya kamera och et 18-200 objektiv och Anna körde med den gamla och fast 50 objektiv. 
Göta Styx

Drömmarnas kaj

mot ljuset

Simone hängde med rätt glatt trots att både jag och hade rätt delad uppmärksamhet. Vi upptäcker också att tandfén har varit framme och planderat ett litet frö i underkäken på Simone, än är den väldigt liten men har ännu inte påverkat hennes humör vad vi märkt men det kanske kommer. På kvällen blev det Take-away från Italienaren på andra sidan gatan och när Sim somnat blev det en Bourbon och Sagan om Ringen, very nice.  

På söndagmorgonen överaskade Simone med att somna om efter morgonslurken trots Annas hosta som låter riktigt jobbig. Så trots ett uppvaknande vid fem så fick jag sedan sova vidare till halv nio, gött. Till frukosten får jag ett paket vilket överraskar mig och jag förstår först när Anna berättar att Sim helt klart tyckte jag skulle ha en gott doftande raklotion från Boss på fars dag. Jag är ju pappa nu... Har jag inte haft en tanke på när jag hört om fars dag innan idag. Känns skumt men kul. jag tog en sväng till jobbet efter frukost för att kolla upp lite saker och timade en broöppning men kom på alla bra foton jag kunde tagit när det var för sent. Sedan blev det en eftermiddagspromenad med Simone till ica medan Anna städade hemma. och det var ännu en helg. 

plötsligt händer det... igen

Hon somnade motsträvigt strax efter nio och vaknade igen... kvart i sju på morgonen! en hel natt igen, oh yeah!
Anna var sämre idag igen men jag hoppas att det är sista klämmen innan friskheten återkommer, jag själv känner mig som förut, krasslig men OK. Det viktigaste är att Simone verkar vara OK. Resten av dagen blir berättad i bilder:
Gick förbi slottet i Örgryte

På mörka stigar

träden grinade emot oss

mossiga stenar

men det klarnade ett tag

Simone med min kamerarem

beundrar vår lampa

Leker med den andra lampan

Utforskar köket

fjärrkontrollen

Tror du jag ska äta det?

Think again!